Esimiestyö on energiatyötä

Esimiestyö

Esimiehen asema ja työ on psykososiaalisesti kuormittava ja vaativa tehtävä. Miten sitä kuormaa voisi keventää? Yksi konsti on tehdä aktiivisesti huomioita omasta esimiestoiminnastaan ja oppia tunnistamaan omat voimavarat, vahvuudet sekä kehityskohteet herkemmin.

Lomalle lähtiessä on aikaa pysähtyä miettimään, miten muuttaisi omaa toimintaansa. Itsetutkiskelussa voi auttaa kirjallisuus, jota on tarjolla runsain mitoin. Yksinkertaisemmillaan se on pohdintaa siitä, millainen ihmisten johtaja juuri sinä haluaisit olla. Miten edistät omaa työkykyäsi ja jaksamistasi ja miten se heijastuu johtamaasi työyhteisöön?

Yksi parhaista ohjeista, mitä olen itse Kainuunmeren Työterveyden toimitusjohtajana saanut on se, että johtaminen ja esimiestyö on energiatyötä. Se tarkoittaa sitä, että ensin tulee huolehtia omat energiatasonsa kuntoon ja oppia hyödyntämään niitä mahdollisimman optimaalisesti. Kaikki lähtee perustuksista eli terveellisten elämäntapoja noudattamisesta sekä riittävän levon ja mielenvirkeyden turvaamisesta.

Kehon fyysisen hyvinvoinnin lisäksi läsnäoloharjoitteet, luonnossa liikkuminen tai musiikin kuuntelu lisäävät emotionaalista energiaa ja kapasiteettia. Anna itsellesi aikaa palautua työstäsi ja kuuntele itseäsi. Työstä palautumisesta voit saada arvokasta lisätietoa myös työfysioterapeuttien tekemästä sykevälianalyysistä.

Huolehdi siitä, että sinulla on työarjessasi aikaa päätöksentekoon ja suunnitteluun. Arki saattaa vaatia nopeita ratkaisuja, mutta pidä sinnikkäästi puolesi. Luo hyviä rutiineja, jotka näkyvät myös henkilöstölle. Ajatteluenergiaan kuuluvaa keskittymiskykyä, muistia ja optimismia voi kehittää itsetutkiskelun kautta tai keskustelemalla työterveyspsykologin kanssa.

Oman työn tarkoituksen, merkityksen ja tavoitteiden kirkastaminen auttaa myös muutoksen läpiviennissä oman työyhteisön kanssa. Mieti rohkeasti oman työelämäsi päämääriä ja osaamisen kehittämistä. Joskus se voi johtaa uuden työn tai työpaikan äärelle. Merkityksellinen työ heijastuu työhyvinvointina ympärillesi ja sitä kannattaa tavoitella. On tärkeää olla rehellinen itselleen ja uskoa rohkeasti omiin unelmiin, vaikka se tarkoittaisikin suuria muutoksia.

Fyysisen, psyykkisen ja henkisen energian kasvattaminen voi olla avain parempaan jaksamiseen ja parempaan esimiestyöhön. On myös tärkeä muistaa, että vaikka esimiestyö välillä tuntuu yksinäiseltä, sen ei tarvitse olla sitä. Yksin ei tarvitse jaksaa vaan työterveyshuolto on tukenasi kaikissa esimiestyön haasteissa.

Energisoivaa kesälomaa esimiehille ja työyhteisöille toivottaa,

Eija Alatalo
Kainuunmeren Työterveyden toimitusjohtaja

Skip to content