Kainuunmeren työterveydessä tehdään koronavirustestausta

Covid-19 näytteenotto on pyörinyt Kainuunmeren Työterveydessä pian kuukauden päivät. Testejä alettiin tehdä hengitystieinfektio-oireista kärsiville työterveysasiakkaille 20. huhtikuuta alkaen. Kyseessä on diagnostiikkatesti, joka tehdään nenänielusta taipuisalla pumpulitikulla. Laboratoriossa näytteestä osoitetaan viruksen nukleiinihappoa PCR-tekniikalla, eli geenimonistamiseen perustuvalla tutkimuksella. Jos potilaalta otetusta näytteestä löytyy koronavirusta, virukselle ominainen geenipätkä alkaa monistua laboratoriossa ja testi on positiivinen.

Kajaanin toimipisteessä Tehdaskadulla tapahtuvaan testaukseen pääsee hoidontarpeenarvioinnin jälkeen ajanvarauksella tällä hetkellä hyvin nopeasti. Näytteenottopisteellä työskenteleekerrallaan kaksi hoitajaa kiertävin vuoroin. Yksi heistä ontyöterveyshoitajamme Minna Päivärinta. Hän kertoo, että toimintaon lähtenyt todella jouhevasti käyntiin. Uuteen työnkuvaan liittyi aluksi paljon kysymyksiä ja uutta opeteltavaa, mutta huolellisestija fiksusti suunniteltu testausprosessi on auttanut tilanteen jatyövaiheiden sisäistämisessä. Päivärintaa ei henkilökohtaisestihuoleta työskennellä lähityössä potentiaalisesti sairastuneidenkanssa, sillä varotoimista on huolehdittu mahdollisimman tarkasti.

Kajaanin toimipisteessä Tehdaskadulla tapahtuvaan testaukseen pääsee hoidontarpeenarvioinnin jälkeen ajanvarauksella tällä hetkellä hyvin nopeasti. Näytteenottopisteellä työskentelee kerrallaan kaksi hoitajaa kiertävin vuoroin. Yksi heistä on työterveyshoitajamme Minna Päivärinta. Hän kertoo, että toiminta on lähtenyt todella jouhevasti käyntiin. Uuteen työnkuvaan liittyi aluksi paljon kysymyksiä ja uutta opeteltavaa, mutta huolellisesti ja fiksusti suunniteltu testausprosessi on auttanut tilanteen ja työvaiheiden sisäistämisessä.

Päivärintaa ei henkilökohtaisesti huoleta työskennellä lähityössä potentiaalisesti sairastuneiden kanssa, sillä varotoimista on huolehdittu mahdollisimman tarkasti. Näytteenottopisteellä vuorossa olevalla hoitajalla on aina päällään suojatakki, muovinen visiiri, kirurginen suunenäsuojus, suojakäsineet sekä hiussuoja. Varustelu voi näyttää hurjalta, mutta se on tehokas suoja puolin ja toisin niin näytteenotossa työskenteleville kuin asiakkaille, jotka eivät virusta kanna. Testattavan asiakkaan kanssa ei myöskään vietetä samassa tilassa kuin hetki. ”Asiakas noudetaan testaukseen ulkoa ja hänet on haastateltu ja ohjeistettu jo hoidontarpeen arvioinnissa. Testaustilanteessa pystytään siis keskittymään vain varsinaiseen näytteenottoon ja koko homma on asiakkaan osalta ohi noin viidessä minuutissa”, Päivärinta kuvailee.

Nenä-nielunäytteen ottaminen on itsessään nopea rutiinitoimenpide, joka sujuu ammattilaiselta näppärästi. Uutta opettelua ja erityistä tarkkuutta ovatkin Päivärinnan mukaan vaatineet näytteenoton jälkeen tapahtuvat näytteen käsittelyyn liittyvät vaiheet. ”Aikaa pitää varata myös pintojen huolelliseen desinfioimiseen jokaisen asiakkaan jälkeen, vaikka pystymmekin huolehtimaan hyvin tarkkaan, ettei asiakas koske lainkaan esimerkiksi oven kahvoihin.”

Toistaiseksi Kainuunmeren näytteenotossa on ollut niin rauhallista, että pienemmällä henkilömäärällä ja yhdellä näytteenottohuoneella on pärjätty mainiosti. Ruuhkaisempaan testaustarpeeseen on kuitenkin varauduttu ennalta, kuten Kainuussa muutenkin. Päivärinta muistuttaa, että testausmahdollisuuksien puolesta ihmiset voivat olla huoletta. ”Mikäli oireiden perusteella on tarpeellista päästä testiin, se pystytään kaikille kainuulaisille tarjoamaan.” Kainuun keskussairaala on aloittanut oman näytteenottonsa lisäksi kuntalaisille myös drive-in -testauksen, joka on käynnistynyt hyvin. Testausjärjestelyt mahdollistavat nykyisellään tartuntojen toteamisen viivytyksettä.

Päivärinta haluaa tsempata testiin tulijoita: ”Itse testi on ohi nopeasti ja testitulos saapuu yleensä vuorokauden sisällä antaen varmuutta potilaan tilanteesta”. Testiä pidetään yleisesti ottaen luotettavana, kunhan näyte saadaan otettua oikeaan aikaan ja oikeaoppisesti. Tutkimusten mukaan koronavirusta alkaa erittyä sairastuneen hengitysteissä jo ennen oireiden ilmenemistä. Taudin alkuvaiheessa viruseritys on kiivaimmillaan. Näytteenotto olisi hyvä tehdä tässä vaiheessa, eli muutaman vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. On siis erittäin tärkeää, että hengitystieoireiset hakeutuvat viivytyksettä testattavaksi. Jos sairaus on edennyt pidemmälle, virus on voinut siirtyä ylähengitysteistä keuhkoihin, eikä nenänielunäytteellä välttämättä ylletä tarpeeksi alas. Tällöin on mahdollista, että tartunnan saanut henkilö on antaa negatiivisen testituloksen.

MIKÄLI SINULLA ON HENGITYSTIEINFEKTION OIREITA JA OLET KAINUUNMEREN TYÖTERVEYSHUOLLON ASIAKAS
Lähetteen saamiseksi testattavan tulee olla yhteyksissä akuuttiyksikkömme työterveyshoitajaan, jolle voi varata etävastaanottoajan netin kautta tai soittamalla numeroon 08 61567311. Hoidontarpeen arvioinnin jälkeen testattavalle varataan aika testiin saapumiselle. Testaukseen tullaan Tehdaskatu 11:sta, työterveyshuollon ns. takaoven sisäänkäynnin kautta. Testiin tulijoille on varattu 2 autopaikkaa testipaikan välittömässä läheisyydessä ja ne on merkitty kylteillä. Testattava odottaa ulkopuolella tai autossa, kunnes hoitaja tulee hakemaan hänet näytteenottoon. Testaustoimipiste on avoinna ma-to klo 8-16 ja pe 8-15.

Mikäli haluat tarjota testausmahdollisuuden henkilöstöllesi, laita sähköpostiviesti Aija Juntuselle tai Eija Alatalolle. Tämä nopeuttaa testaukseen pääsyä.