Uratarina

Työterveyspsykologi Jaakko Karttunen

Pääsin aikoinaan kolmannella yrityksellä opiskelemaan psykologiaa Turkuun ja Aurajoen kupeessa vierähtikin neljä vuotta opintojen parissa. Psykologian opintoihin kuuluu opintojen loppuvaiheessa viiden kuukauden harjoittelujakso. Mietin pitkään, minne haluaisin lähteä harjoittelemaan, ja lopulta silmiini osui ilmoitus Kajaanista. Siinä tarjottiin harjoittelupaikkaa opiskelupsykologiksi ammattikouluun. Hakuprosessi oli lyhyt sähköpostinvaihto, jonka jälkeen asia oli selvä. Päätöstä helpotti myös tieto siitä, että voisimme harjoitteluni ajan asua vaimoni, tanskandoggimme sekä irlanninsusikoiramme kanssa vaimoni äidin lapsuudenkodissa Sotkamossa, järven rannalla.

Psykologiharjoittelu oli todella opettavainen ja mukava kokemus. Työilmapiiri harjoittelupaikassa sekä harjoitteluohjaajani olivat loistavia. Harjoittelun jälkeen oli kuitenkin sellainen olo, että haluaisin työskennellä psykologina myös työikäisten parissa. Psykologina oloon kuuluu olennaisena osana itsensä reflektoiminen ja oman persoonan tunteminen. Persoona kun on yksi isoimmista työkaluista psykologin työssä. Minulla oli hienoinen aavistus siitä, että voisin olla parhaimmillani ennemmin aikuisten kuin nuorten kanssa.

Näin netissä Kainuunmeren Työterveyden ilmoituksen, jossa he hakivat työterveyspsykologia. Lähetin hakemuksen, kävin haastattelussa ja sain paikan. Vaikka harjoittelupaikan jättäminen tuntui haikealta, niin tiesin sen kuitenkin olevan oikea ratkaisu. Työskentely työterveydessä on ollut hienoa ja antoisaa. Olen täällä ollessani kehittynyt hurjasti ammatillisesti. Yrityksessä on minun persoonalleni sopiva, jutimainen eteenpäin menemisen meininki.

Kävin bändiharrastukseni myötä vastikään nauhoittelemassa uutta musiikkia Helsingin studiolla. Isoissa kaupungeissa on omat hyvät puolensa, mutta Vallilaan saapuessani minusta oli outoa, ettei siellä ollut yhtään puuta tai mitään muutakaan luontoon viittaavaa näköpiirissä. Kainuussa olen nyt tottunut hienoihin maisemiin ja luontokohteisiin. Tätä kirjoittaessani ruskakin on parhaimmillaan. Kainuun lenkkipolut ja kalaisat vedet ovat tulleet tutuiksi. Pidän myös kainuulaisista ihmisistä, heitä yhdistää mielestäni välittömyys sekä rehellisyys. Kaikenlainen turha kiirehtiminen ja esittäminen ovat tipotiessään. Olen nauttinut kovasti Kainuussa olostani eikä minulla ole täältä kiire minnekään.

Katso avoimet työpaikat